Javascript Nedir?
Web tasarımına merak sarıp öğrenmeye çalışanlar için temelden başladığımız bu yazı dizimizin önceki yazılarında HTML Nedir ve CSS Nedir? konularına değinmiştik. Bu yazımızda ise web tasarımı ile ilgilenirken fazlaca kullanacağımız, severek ve zevkle kullanacağımız Javascript dilinden bahsedeceğiz.
Javascript kısaca JS, İnternetin emekleme döneminde piyasaya sürülmüş dinamik bir programlama dilidir. 20 yıllık bir geçmişe sahip olan Javascript, HTML işaretleme diline destek olması için Netscape firmasının çalışanı Brendan Eich tarafından geliştirilmiştir.
Javascript, prototip tabanlı bir programlama dilidir. Nesne yönelimli bir programlama anlayışına sahip olan Javascript, sınıfsız bir yapı sunar ve bu yapıda herhangi bir nesneye yeni metotlar ve özellikler dinamik olarak eklenir. Bu özelliğiyle prototipe yönelik, sınıfsız ve nesne tabanlı programlama dili olarak bilinmektedir.
Öncelikle html kod bloğumuzun içerisine javascript komut dosyasını çağırmamız gerekmektedir.
<script type="text/javascript" src="JAVASCRIPT DOSYASININ DİZİNİ"></script>
Yukarıdaki yöntem .js uzantılı dosyamızı projemize dahil eder ve dosya içindeki JavaScript kodlarını çalıştırmayı sağlar. Bir diğer yöntem ise HTML dosyasının içine direkt olarak JavaScript kodları yazmaktır. Buda şu şekilde olur:
<script type="text/javascript"> ... JAVASCRIPT KODLARI ... </script>
Javascript'in kullanılma amacı; html ve css'in yetersiz kaldığı hesaplamalarda, form elemanlarının kontrolünü sağlamakta, girilen ifadelerin boş mu dolu mu olduğuna göre kullanıcıya anlık bildirimler ile dönüş sağlamak için kullanılmaktadır.