Backlink Nedir?

image

Backlink Nedir?

Backlink Nedir?

 

Backlink, bir web sitesinden farklı bir web sitesine trafik yönlendirmek üzere sayfa içeriğinde URL, metin ve görsel ögelerin kullanılmasıyla oluşturulan köprü bağlantıları ifade eder. Dijital pazarlamada harici bağlantı, dış bağlantı ya da geri bağlantı olarak da anılan backlinkler, kullanıldığı internet sitesinin ziyaretçilerine ve arama motorlarına, hedeflenen sayfanın bahsedilen konuyla ilgili kapsamlı kaynak sunduğuna işaret eder.

 

Backlinkler, hedeflediği sayfanın ziyaretçi trafiğinin yanı sıra güven ve otorite değerlerine sağladığı katkı açısından, SEO teknikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Köprü kurulan sayfanın kalitesi ve popülerliği hakkında arama motorlarına sinyaller gönderen geri bağlantılar, doğru bir strateji izlenerek uygulandığında, yönlendirme yapılan internet sitesinin arama motoru görünürlüğü ve sıralamasına olumlu etki eder.

 

Backlink Neden Alınır?

Dijital pazarlamanın unsurları arasında önemli bir rol oynayan SEO teknikleri, site içi ve site dışı SEO uygulamaları olmak üzere iki aşamada incelenir. İç optimizasyon işlemleri tamamlanan bir web sitesinin arama motorlarında hedeflediği konuma gelmesi ve organik ziyaretçi trafiği elde etmesi için yapılan site dışı SEO çalışmalarının en kritik aşaması backlink alma sürecidir.

 

Geri bağlantı elde ederek oluşturacağınız stratejik link inşası ve internet sitenize sağlayacağı faydalar 5 ana başlıkta incelenir:

  • SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Konumunu Geliştirir: Kaliteli geri bağlantılar alınarak yapılan link inşası sayesinde, backlink veren web sitelerinden size ait olan siteye otorite aktarımı olacağından, hedef anahtar kelimelerde sitenizin arama motoru sıralaması yükselir.
  • Çevrim İçi İtibarı Güçlendirir: Web sitenizin konusuyla alakalı ve yüksek otorite sahibi kanallardan edineceğiniz dış bağlantılar hem internet kullanıcıları hem de arama motorları gözünde sitenizin itibarını güçlendirecek, popülaritesini artıracak ve güven algısı yaratacaktır.
  • İndekslenme Hızını Artırır: Arama motoru örümcekleri, otorite sahibi siteleri sürekli tarar ve sayfalardan yapılan link çıkışlarını izleyerek yeni siteler keşfeder. Backlinkler yardımıyla sitenize daha kolay erişen arama motoru botları, sayfalarınızı dizinlerine daha hızlı ekler.
  • Ziyaretçi Trafiği Çeker: Etki alanı geniş, otorite sahibi ve web sitenizin konusuyla alakalı kaliteli sitelerden backlink almak, bu siteleri ziyaret eden yerleşik kitleden kendi web sitenize ziyaretçi trafiği çekme konusunda faydalı olacaktır.
  • Sayfanızın İçeriğini Anlamlandırır: Köprü kurulan sayfa URL’sini Google, Yandex ve Bing gibi çokça tercih edilen arama motorlarıyla tanıştıran backlinkler, taranan sayfanın içeriği ve hangi arama terimlerinde listeleneceği konusunda da arama motorlarına güçlü sinyaller iletir.