E-Commerce Nedir?

image

E-Commerce Nedir?

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır.

Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. Elektronik ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.

Ülkemizde bilinen adıyla e-ticaret ya da elektronik ticaret ile aynı anlama gelmektedir. İnternet üzerinden alış veriş yapılan sitelerin genel tanımıdır. Yurt dışında özellikle ingilizce konuşulan ülkelerde e-commerce olarak kullanılmaktadır.

Online Satış Yapmak

E-ticaret siteniz olsun ya da olmasın bir çok farklı şekilde ödeme işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Diğer yandan günümüzde yoğunlukla instagram butiklerinin yaptığı şekilde havale/eft, cep telefonu numarası üzerinden ödeme işlemleri ya da bir servis üzerinden kredi kartı üzeriden ya da kripto para cüzdanından bağış, link üzerinden ödeme gibi bir çok şekilde ürün ve servis tutarınca ödemeler / para transferleri gerçekleştirilebilmekte. Diğer yandan pazaryeri içerisinde de ürün ve servis satışı gerçekleştirilebilmekte.

E-ticaret Siteleri

Yerli ve yabancı bir çok e-ticaret sitesi ve platformu mevcut. Popüler ve global platformlardan bazıları: Shopify, BigCommerce, Magento], YoKart, Craft (CraftCommerce), WordPress (WooCommerce), SquareSpace, PrestaShop, Volusion, BigCartel, 3dcart. Yerli platformlar ve hazır paketlerden bazıları: Ideasoft, Ticimax, T-Soft, PlatinMarket.

Bu aşamada temel ihtiyaçlarınızı net bir şekilde belirlemeli ve ona uygun şekilde e-ticaret sitenize/platformuna karar vermelisiniz. Kullanabilecek bir çok alternatif için bir öğrenme süreci söz konusu olacaktır. Ek olarak süreç içerisinde de fark edebileceğiniz ya da dönüşüme uğrayacak ihtiyaçlar için de seçmeyi düşündüğünüz platformun/uygulamanın esneklik sağlayabileceğinden emin olmalısınız.

E-ticaret Sitesi Üzerinden Satış

Platform üzerinden ya da özel olarak geliştirdiğiniz bir uygulama ile ürünlerinizi listelemeye başladınız. Bu aşamada ödeme işlemleri için bir ödeme hizmeti seçmeniz gerekecektir. Yukarıda da belirttiğim gibi bu aşamada bir çok alternatif mevcut olsa da kullanıcıların pratik bir şekilde işlemler gerçekleştirebilmesi ve takibi için ya bankalarla ya da iyzico, payu gibi sanal pos hizmeti sunan girişimlerle anlaşmanız gerekecektir.