Clickbait Nedir?
Clickbait web dünyasında haber, resim veya video bağlantılarına tıklamayı teşvik etmek ve kullanıcıların ilgisini çekmek amacıyla başlıklarda abartılı, aldatıcı, hatta yalan ifadelere başvurma yöntemidir.
Clickbait yöntemi Türkçe’de tıklama tuzağı, tık tuzağı olarak adlandırılabilir. Daha fazla tıklama alabilmek adına kullanıcılara içerikte var olmayan unsurların başlıkta vadedilmesidir. Bu yöntem balık tutmaya benzetildiği için tık yemi ya da yemleme olarak da bilinmektedir. Clickbait yöntemi ile insanların ilgisini çekmek amacıyla oluşturulan ancak içi boş ve vadettiğini sunmayan başlıklar yem olarak kullanılır. Ancak bu yöntem kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyecektir. Clickbait olan bir başlık ile ilgisini kazandığınız kullanıcılar sayfaya girdiğinde ve istediğini bulamadığında sitenizi kullanışsız bulabilir; kısa süre içerisinde hiçbir etkileşimde bulunmadan sitenizden ayrılabilir.
Clickbait Hangi Alanlarda Kullanılır?
Günümüzde clickbait’in eskiye nazaran azaldığını söylemek mümkündür. Bunda tüketicilerin bilinçlenmesi etkili rol oynamaktadır. Clickbait kullanımı blog sayfalarında, haber sitelerinde, video sitelerinde, banner ve SERP reklamlarında farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Tıkladıktan sonra yanıltıcı olduğu fark edilen bu bağlantılar çoğunlukla fayda sağlamayan zararlı bağlantılardır.
Clickbait Zararları Nelerdir?
Web siteleri okuyucuları çeken içerik geliştirmek, tıklama sayılarını arttırmak isteyebilir fakat bunu SEO dostu uygulamalarla yapması en doğrusudur. Aksi takdirde siteler uzun vadede zarar görmektedir. Clickbait kullanım amacının pek çok zararı vardır. Tıklama tuzağı kullanımının pek çok zararlı amacı vardır. Bunlardan biri de kişilerin tıkladıktan sonra kullanıcı bilgilerinin ele geçirilmesidir. Bunun yanında site sahipleri gelirlerini arttırmak, dönüşümlerini arttırmak, tıklama ve görüntülenme sayılarını arttırmak için bu yola başvurmaktadır.