HTML - CSS Nedir?
HTML açılımı Hyper Text Markup Language Türkçesi ise Hiper Metin İşaretleme Dili’dir. CSS ise Cascading Style Sheets Türkçesi Basamaklı Biçim Sayfaları’dır. Web Programlama ve Tasarlama’ya ilgi duyanların veya yeni başlayanların ilk duyduğu kavramların başında HTML ve CSS gelir.
HTML Nedir?
İşaretleme dili olan Html, web sayfalarının hazırlanmasında kullanılan sistemdir. Bir programlama dili olmayan Html bilgisayarlarımızda kullandığımız web sitelerinin oluşturulmasında kullanılır. Chrome, Fİrefox ve İnternet Explorer vb. gibi tarayıcılar html kodlarını işleyerek bu kodları web sayfasına dönüştürür.
HTML Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Açılan etiketler kapatılmalıdır. Etiketler / işareti ile kapatılır.
- Html kodları yazılırken Türkçe karakter yer almaz.
- Bu etiketler yazılırken küçük ya da büyük harf tercih edilebilir. Ancak genellikle küçük harfler tercih edilir.
<html>
<head></head>
<body></body>
</html>
Yukarıda gösterilen taslağı inceleyelim;
Html - Tüm etiketleri saran, html kodu ile kodlama işleme yapılması gerektiğini belirten sayfanın başında açılarak sayfanın sonunda da kapatılan etiketin adıdır.
Head - Sayfa yönlendirmeleri, sayfa başlığı, seo (arama optimizasyonu) için metalar kullanılmaktadır.
Body - Bu alan tüm sitenin görüntülendiği ve siteye giren herkesin görebildiği alandır. Kullanılan etiketlerin büyük kısmı body alanı üzerinde yer bulunur.
CSS Nedir?
Web sitelerinin görsel olarak şekillendirilmesine olanak tanıyan ve kendine has kuralları olan bir tanım dilidir. HTML ve JavaScript ile birlikte en temel web teknolojileri arasında bulunan CSS, web sayfaları üzerinde oldukça fazla görsel denetim sunmaktadır. CSS sayesinde web sayfalarının mizanpajı, renkleri, kullanılan fontlar, ara başlıklar, görsel efektler ve diğer görsel unsurlar üzerinde etkili ve fonksiyonel bir kontrol sağlayabilirsiniz. Kullanıcı dostu olan ve görsel açıdan etkileyici web siteleri için HTML ve JavaScript’in yanı sıra yazılan CSS kodları son derece önem taşır. Etkili bir CSS kodlaması, web sitelerine yüksek bir kullanılabilirlik sunar.
CSS'in Kaç Stil Sayfa Türü Vardır?
1 - Internal (İç)
CSS kodlarımızı sayfanın üst kısmına style etiketi içine yazdığımız biçimidir.
2 - External (Dış)
CSS kodlarımız için .css uzantılı bir doküman açıp buraya yazdığımız daha sonra da bu dokümanı link etiketi ile HTML içerisine çağırdığımız yazım biçimidir.
3 - İn-line (Satır İçi)
CSS kodlarımızı HTML yapımızın içine in-line bir şekilde yazdığımız biçimdir.
HTML ile CSS İlişkisi
Çalışmamızı bir insana benzetecek olursak HTML bu insanın iskeleti, CSS dış görünüşü olur. Yani sitemizin ana iskeletini HTML ile oluştururken yazı renkleri, arkaplan renkleri gibi görünüş stillerini CSS ile veririz. Bi' nevi CSS sitenin görünümünü özelleştirmek için kullanılır.