jQuery Nedir?

image

jQuery Nedir?

jQuery, JavaScript ile daha kolay programlama yapabilmenizi sağlayan bir kütüphanedir. Geliştiriciler tarafından en çok tercih edilen JavaScript kütüphaneleri arasında yer alır. Ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Bu kütüphanede yer alan modüllerin en önemli özelliği bütün tarayıcılarda çalışmasıdır. Bu nedenle pek çok web yazılımında sıklıkla kullanılır.

  jQuery, küçük boyutlu bir kütüphanedir. Az yer kaplaması uygulamaların yavaşlamasını engellediği için programcılar tarafından tercih edilir. Açık kaynak kodlu olduğu için geliştiriciler tarafından yazılan çeşitli eklentilere sahiptir. 

Bu eklentilere kütüphane içinden birkaç adımda ulaşabilirsiniz. Ayrıca HTML, DOM ve CSS manipülasyonu yapabilme imkânı sunan kütüphane, kolay öğrenilebilir bir yapıya sahiptir. Ayrıca web siteleri için animasyonlar hazırlayabilmenizi kolaylaştıran jQuery slider gibi efektler yapabilmenizi de sağlar. 3. parti eklentilerle de uyumlu bir altyapıya sahip olan jQuery’i kullanabilmek için temel seviyede JavaScript bilgisi yeterlidir. Örneğin, Ajax post eklentisini kullanarak web sayfalarınızı kullanıcıya tekrar yükletmeden sadece gerekli bilgileri ekrana verebilirsiniz.

 jQuery bünyesinde jQuery Production ve jQuery Development olmak üzere iki tip kütüphane barındırır. jQuery Production, genel olarak web uygulamalarında tercih edilir. Küçültülmüş bir kütüphanedir. Tek yapmanız gereken şey değişkenleri yerine yerleştirmektir. jQuery Development ise herhangi bir sıkıştırma ve küçültmeye sahip değildir. Genellikle test ve geliştirme aşamalarında kullanılır.

En İyi 5 jQuery Öğrenme Sitesi 

Popüler JavaScript kütüphaneleri arasında yer alan jQuery, basit ve okunabilir içeriğiyle kolaylıkla öğrenilebilir bir yapıya sahiptir. Bunun için biraz yazılım bilginiz olması yeterlidir. Yazılım alanında uzmanlaşmanız için çeşitli fonksiyonları nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Bu tür durumlar için çeşitli eğitim kaynakları hazırlanmıştır. 

Öğrenebileceğiniz 5 eğitim kaynağını sizin için sıraladık. 

1. Khan Academy 

Tüm eğitimleri herkese açık ve ücretsiz olan Khan Academy ile jQuery’yi kullanmayı öğrenebilirsiniz. DOM erişimi, DOM modifikasyonu ve form işleme dahil pek çok teknik hakkında eğitimler sunan platformla kendinizi geliştirebilir, web uygulamalarınızı istediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz. 

2. Udemy 

jQuery ile ilgili ücretli ve ücretsiz eğitimlere sahip olan Udemy ile kütüphanenin pek çok fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Başlangıç ve orta seviye dahil birçok kişiye hitap eden video içerikleriyle uzmanlaşabilirsiniz. 

3. W3Schools 

W3Schools, herkese açık ve ücretsiz bir eğitim sitesidir. jQuery ve JavaScript dahil pek çok programlama dili hakkında yazılı içerik sunan platform ile adım adım kendinizi geliştirebilir, çeşitli örneklerle öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. 

4. BitDegree 

BitDegree, yazılımdan tasarıma çeşitli derslerin yer aldığı bir eğitim platformudur. jQuery kütüphanesi ile ilgili başlangıçtan ileri seviyeye pek çok eğitimin yer aldığı web sitesi, İngilizce ve Türkçe dil alternatiflerine sahiptir. 

5. Geleceği Yazanlar 

Turkcell’in sosyal sorumluluk projesi olan Geleceği Yazanlar, web programlama başlığı altında yer alan eğitimlerle kendinizi geliştirmenize yardımcı olur. DOM manipülasyonundan fonksiyonlara birçok derse sahip olan platform, çeşitli örneklerle birlikte pratik yapma imkânı sunar.